I mer än 20 år har ett skärgårdsting årligen hållits i Nynäshamn, i samarbete med Haninge. I lördags var det första gången tinget hölls på Dalarö i Haninge. 

Ett nytt grepp från Haninges sida var att hålla ett antal seminarier, dit allmänheten kunde söka sig för att ta del av information om hur Östersjön mår eller hur man med hjälp av glesbygdssatsningar kan få bredband till öarna i skärgården. Ett seminarium handlade om vad Skärgårdsstiftelsen gör. Vd Anna Waxim berättade och svarade på frågor från åhörarna.

Själva skärgårdstinget hölls ute i trädgården på Tullhusets framsida. Där invigningstalade Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) och huvudtalaren, landshövding Chris Heister. Hon berättade att hon brinner för skärgårdsfrågor, då hon själv var skärgårdsbo som barn.

– ”I dag bor jag som ni säkert vet vid Slottsbacken och jag ser turistbussarna rulla utanför mitt fönster. Mängder av turister vill se slottet, Gamla stan, Skansen och andra sevärdheter i Stockholm. Tänk om skärgårdsbefolkningen kunde locka dessa turister hit också”, sa Chris Heister.

Landshövdingen talade också om vikten av att kunna bo och leva i skärgården, precis som på andra håll i landet. Hon talade om projektet med fiberoptik till glesbygden och att det är bra med snabb och säker uppkoppling.

– ”Men vad hjälper det om man kan beställa allt man vill köpa över internet om man inte har någonstans att hämta ut varorna”? frågade hon retoriskt.

Efter landshövding Chris Heisters tal var det dags för politikerpanelen att svara på frågor från åhörarna. Frågor som kom att handla om de mest skilda frågor, som strandskydd, fiskdöd och om möjligheten att driva företag som kräver tillstånd. Fiskaren Anders Jansson från Björkö ondgjorde sig över alla dessa tillstånd som krävs för olika verksamheter.

–” Inte nog med alla ansökningar och avgifter, sa Anders Jansson.

– Jag måste dessutom hämta inspektörerna och köra dem i min båt”!

Källa: Nynäshamnsposten